vineri, 27 februarie 2015

Legea Adulterului abolita

Curtea Constituțională din Coreea de Sud, a abolit o lege veche de 62 de ani, a făcut din adulter o infracțiune pasibilă de până la doi ani de închisoare, invocând schimbarea moravurilor sexuale ale țării și un accent tot mai mare asupra drepturilor individuale.
"A devenit greu de spus că există un consens dacă adulter ar trebui să fie pedepsit ca o infracțiune", cinci din nouă judecători ai instanței a declarat într-un aviz comun. "Ar trebui să fie lăsată la libera alegere a dragostei, pentru ca oameni să decidă dacă continuă căsătoria, iar problema nu ar trebui să fie forță extern prin intermediul unui cod penal."
În opinia lor, și cei cinci judecătorii au spus că se îndoiesc că legea este utilă în prevenirea adulterului. În schimb, au spus ei, a fost adesea folosită de către soți pentru a forța un divorț sau de cei din afara căsătoriei de a șantaja femeile căsătorite care și-au înșelat soții. (Stigmatul de adulter este mai mare pentru femei, ceea ce face mai greu pentru oameni șantazați care au comis adulter.)
Se estimează că aproximativ 53.000 de sud-coreeni au fost inculpați în condițiile legii, deoarece autoritățile au început păstrarea numărului din 1985. Dar, în ultimii ani, a fost din ce în ce rar pentru pârâți să meargă la închisoare, în parte pentru că instanțele au cerut dovezi puternice care a avut loc actul sexual. În multe cazuri, ofițeri de poliție, au fost dați afară de soț, când au percheziționat camerele de motel.
Legea adulterului a fost adoptată în 1953, cu scopul declarat de a proteja femeile care nu aveau putere împotriva soților care le inșelau într-o societate dominată de bărbați. Dar rata de divorț și situația economică și juridică a femeilor au crescut în ultimile decenii, lăsând pe mai mulți să susțină că legea și-a pierdut utilitatea.
Alții, însă, a considerat capacitatea de a deschide un caz de adulter o opțiune necesară pentru soțiile nedreptățite intr-o societate care, în ciuda schimbărilor rapide, este încă în mare măsură concetrată pe sexul masculin.


Traducere: Anykutza89

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pastrati un limbaj adecvat. in caz contrar , suntem nevoiti sa stergem mesajul. Va multumim!
Toate articolele de pe acest blog, sunt proprietate ale blogului . Mai putin articolele unde au sursa de legatura.