Legislatia- Coreea de Sud / Legislation South KoreaConditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Republica Coreea, pentru calatorii in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive care nu depasesc 90 de zile, in cazul in care se doreste desfasurarea unor activitati lucrative, este necesara contactarea Biroului de Imigrari si schimbarea tipului de viza. 

La intrarea in Republica Coreea, cetatenii romani trebuie sa declare scopul, locul si durata sederii, respectiv sa faca dovada detinerii unui document de calatorie valabil (pasaport) si care sa nu expire pe durata sederii in Coreea; a unui bilet de avion valabil a carui destinatie finala sa nu fie Republica Coreea; a resurselor financiare necesare asigurarii subzistentei; a unor aranjamente de cazare la unitati hoteliere recunoscute de autoritati. 
Prelungirea sederii in Republica Coreea peste termenul de 90 de zile acordat de viza impune declararea scopului si duratei sederii, la autoritatea pentru straini (Immigration Office) care, in urma intocmirii formalitatilor si primirii documentelor aferente fiecarei situatii (studii, activitati religioase, angajare in munca etc.), elibereaza cartea de identitate pentru rezidenti (Alien Registration Card). Documentul are valabilitatea de un an si trebuie prelungit inainte de expirare, prin aceleasi proceduri, in cazul extinderii duratei de sedere.
Neindeplinirea acestor proceduri atrage dupa sine suportarea de catre persoana in cauza a unei amenzi substantiale – pana la 10.000 de dolari si chiar expulzarea.
Constituie infractiuni la regimul intrarii si sederii:
v   intrarea ilegala in Republica Coreea (prin alte locuri decat punctele de frontiera, pe baza de documente false etc.);
v   sederea peste termenul de 90 de zile fara reglementarea statutului la nivelul Biroului de Imigrari;
v   sederea peste termenul de valabilitate a documentelor de rezidenta fara actualizarea acestora la nivelul Biroului de Imigrari;
v   implicarea in activitati infractionale de drept comun, omucideri etc.; trafic ilicit de narcotice; trafic de persoane; trafic ilicit de materiale, produse si tehnologii strategice sau cu dubla utilizare; actiuni anti-statale sau de sprijinire a politicii si/sau regimului nord-coreean; 
Pentru informatii suplimentare si pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala coreeana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Coreea (www.mofat.go.kr) * Ambasada Republicii Coreea in Romania (Bucuresti, B-dul Mircea Eliade Nr.14, Sector 1; Tel: (021) 230-7198, Fax: (021) 230-7629; Web: http://www.uriel.net/~romemb)

Amenintari teroriste
Riscul amenintarilor teroriste in Coreea de Sud este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume. Cetatenilor romani care calatoresc in Coreea de Sud li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate
Fenomenul infractional de drept comun are o manifestare minora in Republica Coreea. Tipurile cele mai frecvente de infractiuni sunt furturile din buzunare, inselaciunile sau furtul din masini. Acestea pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi). Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. in cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie pastrate intr-un loc sigur.
Se recomanda, de asemenea :
v   efectuarea de vizite in Zona Demilitarizata numai cu sprijinul agentiilor de turism autorizate in acest sens;
v   evitarea oricaror demersuri individuale, care nu fac parte dintr-un program oficial acceptat de autoritatile de resort, de a intra in Zona Demilitarizata, in obiective militare apartinand fortelor armate ale Republicii Coreea, respectiv in institutii guvernamentale locale;
v   evitarea participarii la demonstratiile publice si marsurile de protest organizate pe plan local, indiferent de caracterul acestora (anti-guvernamental, orientate impotriva unor organizatii sau fenomene cu relevanta internationala
v   antiglobalizare etc), respectiv evitarea zonelor in care acestea se desfasoara;
v   portul permanent, in alt loc decat cel in care sunt pastrate obiectele de valoare si documentele personale a unor copii ale actelor de identitate si a unei fise protejate impotriva intemperiilor in care sa fie incluse date privind: numele, prenumele, cetatenia, data nasterii, grupa sangvina (inclusiv tipul de Rh), numele si numerele de telefon ale rudelor apropiate aflate in Romania sau in alte tari si care trebuie notificate in regim de urgenta asupra situatiei persoanei respective, in cazuri deosebite.
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. in cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a ambasadei Romaniei. in cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor coreene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta: * 112 – politie locala * 119 - serviciul de urgente pompieri si ambulanta Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Alte particularitati:
Sunt interzise cu desavarsire actiunile indreptate impotriva ordinii de drept si constitutionale locale:
v   actele de sprijinire a politicii si/sau regimului nord-coreean prin actiuni de propaganda sau acte subversive;
v   intonarea imnului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) pe teritoriul Republica Coreea, arborarea drapelului RPDC, afisarea unor insemne de stat sau alte simboluri ale RPDC, respectiv regimului de la Phenian (insigne, portrete, stema etc.);
v   introducerea in Republica Coreea si / sau distribuirea de materiale cu un continut favorabil ideologiei promovate de RPDC; implicarea in actiuni de propagare a ideologiei promovate de RPDC;
v   afilierea la organizatii si structuri care sunt susceptibile de a functiona in favoarea regimului nord-coreean ori de a fi finantate de acesta; consumul de stupefiante, care este aspru pedepsit de lege.

Sistemul medical
Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Republica Coreea sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.
In Republica Coreea, unitatile spitalicesti sunt in general bine dotate cu aparatura de diagnostic si tratament, in marile aglomerari urbane (Seul, Busan, Daegu) exista disponibile facilitati medicale in sistem occidental, iar personalul medical este in masura sa poarte conversatii in limba engleza. Farmaciile sunt bogat aprovizionate iar medicamentele in marea majoritate se elibereaza cu prescriptie medicala.

Conditii privind traficul auto
Starea generala a drumurilor este buna. Traficul rutier se desfasoara conform standardelor romanesti, pe partea dreapta a drumurilor publice.
In zonele urbane exista artere de tip „expres”, nesemaforizate, care sunt exploatate in regim de autostrazi; circulatia pe aceste artere nu impune plata taxelor de drum. Folosirea autostrazilor inter-urbane si a marii majoritati a tunelelor, impune plata unor taxe, stabilite in functie de distanta parcursa si de gabaritul vehicolelor.
In zonele intens circulate, respectiv pe principalele autostrazi, panourile de dirijare a traficului sunt inscriptionate si in caractere latine; masura nu este valabila pe drumuri colaterale, in unele zone periferice si unele sectoare din provincie.
Este interzis traficul motocicletelor, motoretelor, motoscuterelor, bi – si tri –cicletelor (ne)motorizate, pe autostrazi, sosele interurbane si artere urbane de tip „expres”, cu exceptia celor aflate in dotarea politiei si autoritatilor militare.
Pe autostrazi, artere tip „expres” si soselele din extravilan, limita de viteza pentru autoturisme si alte vehicule usoare este de 100 km/h, iar pentru vehicule grele de 50 km/h. Sistemul de supraveghere radar este larg raspandit si sanctioneaza prompt depasirile limitelor de viteza.
Parcarea este in general permisa pe marginea dreapta a drumurilor publice. Exista insa spatii de parcare special amenajate unde se percep taxe. In practica, prioritatea se acorda foarte rar, atat participantilor la trafic cat si pietonilor aflati in mers.
Traversarea prin locuri marcate si nesemaforizate nu garanteaza evitarea unui posibil accident si de aceea se recomanda folosirea pasajelor semaforizate si a celor supra- si subterane, acolo unde acestea exista. Conducerea sub influenta alcoolului este strict interzisa.

Permisul de conducere
Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din Republica Coreea este permisa numai daca se detine un carnet de conducere eliberat de autoritatile sud-coreene. Permisul romanesc trebuie preschimbat cu unul sud-coreean de catre autoritatea competenta, in conditiile absolvirii unui test de aptitudini fizice, nefiind necesara sustinerea unui examen de cunostinte teoretice.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie
In majoritatea cazurilor in care se inregistreaza un accident de circulatie, soferul autovehiculului este cel care raspunde in fata organelor de politie sau de ancheta.
Din aceste considerente, este util pentru conducatorul auto purtarea in permanenta a unei camere foto pentru a putea proba, ulterior, circumstantele evenimentului rutier.
De regula, investigatiile politiei rutiere sunt de durata, existand posibilitatea retinerii pasaportului celui in cauza. in majoritatea cazurilor, amenzile si pedepsele sunt severe in eventualitatea unor accidente soldate cu vatamari corporale.

Utilizarea cartilor de credit
In Republica Coreea, cartea de credit reprezinta un instrument de plata larg raspandit si utilizat in majoritatea circumstantelor. Principalele companii emitente (Mastercard, American Express, VISA etc.) sunt acceptate. in general, toate instrumentele moderne de plata international acceptate sunt valabile in Coreea de Sud.

Reglementari vamale

Autoritatile sud-coreene au inasprit reglemetarile privind importul sau exportul unor obiecte precum arme, munitii, explozive, narcotice, echipamente radio, aur, carti sau alte materiale imprimate, video sau audio care ar putea fi considerate subversive, obscene sau care lezeaza interesul public si proprietatea culturala.
Urmatoarele produse trebuie declarate la sosirea in Republica Coreea: animale vii (pisici, caini, etc.), produse animale si preparate din carne (mezeluri, lactate, oua).

Sursa: Mae.ro
Actualizat: 10 februarie 2009


Conditions of entry and staying

 Romanian citizens do not need a visa to enter the Republic of Korea to travel for tourism, visit, business, sports that do not exceed 90 days. if desired carrying out activities lucrative need to contact the Bureau of Immigration and changing the type of visa.

On entering the Republic of Korea, Romanian citizens must state the purpose, place and length of stay or to prove ownership of a valid travel document (passport) and that does not expire during your stay in Korea; a valid ticket whose final destination is not the Republic of Korea; financial resources necessary subsistence; arrangements of accommodation hotel units recognized by the authorities.

Extension of stay in Korea over the 90 days granted a visa requirement to declare the purpose and length of stay for foreigners authority (Immigration Office) who, after drafting documents related formalities and receipt of each situation (education, religious activities, employment etc.) issued ID card for residents (Alien Registration Card).

The document is valid for one year and must be extended before expiry, the same procedures, in case of extending the duration of stay. Failure of these procedures entail bearing by the person has a substantial fines - up to $ 10,000 and even expulsion.

Related offenses constitute entry and residence:

v   illegal entry into the Republic of Korea (through places other than border crossing points on the basis of false documents etc.);

v   stay over the 90 days without regulation from the Bureau of Immigration status;

v   stay over the validity of residence documents without updating to the Bureau of Immigration;

v   involvement in criminal common law, homicides, etc .;

v   illicit trafficking in narcotic drugs; trafficking in persons; illicit trafficking of materials, products and strategic or dual use technologies; anti-state action or policy support and / or North Korean regime;

For further information and to check the particular conditions of entry and residence under national law Korean recommend consulting official information provided by * Ministry of Foreign Affairs Republic of Korea (www.mofat.go.kr) * Republic of Korea Embassy in Romania (Bucharest, B -dul Mircea Eliade No.14, Sector 1, Tel: (021) 230-7198, Fax: (021) 230-7629; Web: http://www.uriel.net/~romemb)

 

Terrorist Threats

The risk of terrorist threats in South Korea is low, but Romanian citizens should take into account the risks that global terrorist phenomenon can occur anywhere in the world. Romanian citizens traveling to South Korea are advised to always follow the recommendation of the ads and access local authorities periodically website of the Ministry of Foreign Affairs novel (www.mae.ro).

 

Safety and crime

Common law crime has a minor event in Korea. The most frequent types of crimes are pick-pocketing, fraud or theft from cars. They can occur in crowded areas (stations, stations, parking lots, shopping centers, gas stations or service areas on motorways). It is recommended that documents and personal values, travel tickets and money or credit cards to be kept in a safe place and not be visibly displayed on the person or in cars. Cars must be locked and secured with alarm. when traveling by bus or train is advisable to keep attention on luggage during the entire trip. For going out, especially in crowded areas, it is recommended that personal documents be kept in a safe place.

We also recommend:

v   Visits to the Demilitarized Zone only with the support of travel agencies authorized to do so;

v   Avoidance of individual steps, which are not part of a formal program accepted by the relevant authorities, to enter the Demilitarized Zone in military targets belonging to the armed forces of the Republic of Korea, respectively in local government institutions;

v   Avoid participating in public demonstrations and protest marches organized locally, regardless of their nature (anti-government directed against international organizations and relevant phenomena - globalization etc) and avoid areas where they unfold;

v   Permanent port in another place than that in which are stored valuables and personal documents Copies of identity documents and records are protected against the elements to be included in data: name, nationality, date of birth, blood type (including type of Rh), names and phone numbers of close relatives are in Romania or in other countries and to be notified of the situation urgently person, in special cases.

In case of incidents that affect personal safety or property, we recommend contacting your nearest police office. Romanian passport in case of loss, so it is recommended referral to the local police office, and the Embassy of Romania. in case of serious incidents (accidents, robberies), requiring immediate intervention Korean authorities must urgently calling the following numbers: * 112 - * 119 local police - fire and ambulance emergency service is also recommended referral to the Romanian Embassy which may provide consular assistance as provided by law.

 

Other features:

They are absolutely prohibited action against the rule of law and constitutional local:

v   Policy support documents and / or the North Korean regime propaganda actions or subversion;

v   anthem Democratic People's Republic of Korea (DPRK) in the territory of the Republic of Korea, DPRK flag hoist, display of signs and other State symbols of the DPRK regime in Pyongyang respectively (badges, portraits, emblem, etc.);

v   introduction in the Republic of Korea and / or distribution of materials with favorable content ideology promoted by the DPRK; involvement in the spread of the ideology promoted by the DPRK;

v   membership organizations and structures that are likely to work in favor of the North Korean regime or to be funded by it;

v   Drug, which is severely punished by law.

 

The medical system

Recommends all Romanian citizens traveling to the Republic of Korea to end health insurance and travel, for throughout the movement. In Korea, the hospitals are generally well endowed with diagnosis and treatment. in large urban areas (Seoul, Busan, Daegu) there are medical facilities available in the Western system and the medical staff is able to have conversation in English. Pharmacies are richly supplied and drugs are mostly medical prescription.

 

Auto Traffic Conditions

The general condition of the roads is good. Road traffic runs Romanian standards on the right side of the highway.

There arteries in urban areas of "express" nesemaforizate that are operated in regime highways; traffic on these roads not impose toll.

Using inter-urban motorways and tunnels great majority requires the payment of fees set according to the distance traveled and ad index gauge. in high traffic areas or on major highways, traffic control panels are inscribed in Latin characters; As collateral is not available on the roads in some peripheral areas and some areas of the province.

Traffic is banned motorcycles, mopeds, motoscuterelor, bi - and tri -cicletelor (us) motor, on highways and urban and interurban roads of "express", except in the endowment police and military authorities.

On highways, roads type "express" and roads in unincorporated area, the speed limit for cars and other light vehicles is 100 km / h and heavy vehicles 50 km / h. Radar surveillance system is widely spread and promptly sanctioned speeding.

Parking is generally permitted on the public road right. There are specially designated parking spaces where charges. in practice, priority is given rarely, both road users and pedestrians are on the go.

Crossing the marked places and nesemaforizate not guarantee avoiding a possible accident and therefore recommend using signalised crossings and the surface and underground, where they exist. Driving under the influence of alcohol is strictly prohibited.

 

Driving license

Driving a vehicle on public roads in the Republic of Korea is allowed only if it holds a driving license issued by the South Korean authorities. Romanian permit must be exchanged with one South Korean by the competent authority, according completion of a physical fitness test, an exam is not required theoretical knowledge.

 

Information for cases of traffic accident

In most cases in which there is a traffic accident, the driver of the vehicle is responsible to the police or investigation. For these reasons, it is useful for the driver always wearing a camera to be able to sample subsequently circumstances road event. Usually, traffic police investigations are lasting, with the possibility of withholding the passport in question. in most cases, fines and penalties are severe in the event of accidents resulting in injuries.

 

Using credit cards

In Korea, the credit card is a payment instrument used widely spread in most circumstances. The main companies issuing (Mastercard, American Express, Visa, etc.) are supported. in general, all modern tools of international payment accepted are available in South Korea.

 

Customs Regulations

South Korean authorities have tightened regulatory requirements import or export of items such as weapons, ammunition, explosives, narcotics, radio equipment, gold, books and other printed materials, video or audio that could be considered subversive, obscene or that harm the public interest and cultural property. The following items must be declared on arrival in the Republic of Korea: live animals (cats, dogs, etc.) and meat animal products (meat, dairy, eggs).

Source: Mae.ro

Updated: February 10, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pastrati un limbaj adecvat. in caz contrar , suntem nevoiti sa stergem mesajul. Va multumim!
Toate articolele de pe acest blog, sunt proprietate ale blogului . Mai putin articolele unde au sursa de legatura.