Coreea de Sud si minunatiile ei



Gimbapul Sau Kimbapul Este o mancare traditionala Coreeana, va putea sa faca DIN orez alb fiert (PE nume BAP) si DIN Alte Ingrediente, infasurate in gim (foi de alge uscate) si servita felii. Gimbap-ul se consuma de obicei în Timpul picnicurilor Sau al altor evenimente in aer liber, Dar Si CA pranz ONU usor Servit cu danmuji (ridiche) - ridichi albe murate si kimchi (kimchi). Pana in prezent, exista Doua Opinii populare referitoare la istoria-gimbap ului. Prima ca Spune acesta si-ar AVEA origina în Japonia, IAR CEA DE-A Doua în Coreea. Sa le luam pe rand INSA!
1.) Japonia ca origine Una Dintre opiniile populare Este aceea ca Originea gimbap-ului Este DIN Japonia, opinie izvorata DIN timul anexarii Coreei, în Perioada 1910 - 1945. În razboiului Timpul, japonezii au distribuit takkamaki (鉄 火 巻 "makizushi") cca si mancare pentru Soldati. AFLI sub influenta japoneza, this forma de sushi consumata in special de soldati sa raspandit mai tarziu si in randul cetatenilor. De asemenea, se Spune cca inainte de colonizare, coreenii infasurau orezul fiert în GIM pentru al consuma cu kimchi, jeotgal (ONU SOS Foarte sarat facut DIN peste fermentat) Sau GUK (Supa). Astfel coreenii au inceput sa includa in aceste rulouri diverse Ingrediente precum ridichi murate, OUA, tort de pește, Vita, morcovi, spanac, pentru un imita "makizushi" japonezii. Desi japonezii preparau takkamaki DIN orez amestecat cu Otet de orez, coreeni au standard Inlocuit otetul de orez cu uleiul de susan.
2.) Coreea ca origine A doua opinie referitoare la Originea gimbapului Este aceea cca this mancare o Fost inventata in Coreea si, Prin urmare, Este o mancare unica DIN Coreea. Conform Samguk Yusa, coreenii au pastrat Traditia de a consuma bokssam (bokssam, 福 裏, Ssam de bun augur) în Timpul Daeboreum. Bokssam Este orez infasurat in gim, Chwinamul (anumit Un tip de ierburi condimentate) Sau frunze de varza chinezeasca. Cu Toate acestea, se stiu putine lucruri despre Foarte bokssam si nu exista dovezi ca acesta Clare s-ar fi transformat în gimbap-ul de azi. Gimbap-ul, în forma pe îngrijire o sunt astazi, o Abia aparut dupa 1950 si a devenit popular in Perioada Moderna. Ingrediente Traducerea literala a cuvantului gimbap Este orez în alge, Prin urmare acestea Doua Sunt ingredientele de Baza DIN grijă Este facut. Acestora li se Poate Adauga pestele, carnea, ouale, legumele, uf murate, prăjite Sau Proaspete. Tradițional, orezul se condimenteaza cu sare Sau ulei de susn. lecare Contin pește Proteine Sunt tort-ul, surimi, ouale si carnea de vita condimentata. Printre legume se numara, de obicei, castravetii, spanacul, morcovii si danmuji (ridiche Murata). Dupa ce gimbap-ul Este rulat si taiat felii, se serveste de obicei cu danmuji. Varietati • Chungmu gimbap - Gimbap cca Mancare de strada DIN Seoul ACEST sortiment se de obicei orezul foloseste Pentru cu alb, Scurt bobul, Desi recent prefera orezul brun se cu bobul Scurt si ulei de masline peste GIM. Uneori se amesteca orez dulce în orezul DIN gimbap. În prezent, orezul DIN gimbap Poate fi de FELURITE soiuri: orez negru, fiert cu cereale, etc.
Foaia de gim uscata Poate fi prajita si condimentata cu ulei si sare, prajita si necondimentata Sau neprajita si necondimentata. Uleiul Folosit pentru o praji Foaia de gim Este traditionalul ulei de susan, INSA astazi se foloseste si uleiul de porumb Sau uleiul de canolia, în special pentru GIM ambalate si pre-condimentate, vandute in magazine. Pe langa Cele mentionate mai sus, se mai foloseste si uleiul de masline. De multe ori Cele mai, pentru gimbap se foloseste varianta necondimentata INSA Pe de alta Parte, unele variatati de gimbap INCLUD Branza, caracatita prajita si Picanta, kimchi, carne de porc presata Sau ton picant. Fasia de alge Poate fi presarata cu ulei de susan Sau seminte de susan. În Alte gimbapului ale variatii, fasiile de alge taiate Sunt prăjite în ou. • Samgak gimbap (bile de orez) Este gimbap-ul in forma de triunghi Vandut in Foarte multe magazine. Si IN ACEST Caz, exista Foarte multe variante pentru ACEST sfat de gimbap. • Chungmu gimbap (gimbap Chungmu) Este gimbapul facut Doar DIN orez. Acesa Provine DIN Orasul de langa mare, Chungmu, Unde rulourile Sunt mai subtiri, IAR algele Sunt necondimentate. ACEST sfat de gimbap Este Servit în mod tradițional cu garnitura de kolddugi muchim (calmar), baby-caracatite marinata si în proces de fermentație intr-ONU sos picant de ardei rosu si ridichi cu kimchi (mugimchi). • Chamchi gimbap (Tuna Sushi) Este Un tip obismuit de gimbap. Umplut cu ton, Frunze marinata susanul salbatic, maioneza si Alte Ingrediente. • Mayak gimbap (alge marine de droguri) Este o specialitate regasita in Piata Gwanjang din Seul. Mayak se traduce Prin "drog", IAR "Mayak gimbap" Poarta this Denumire deoarece se Spune CA CE odata mananci devii dependent DIN cauza gustului Foarte bun, în special atunci cand Este Servit cu sos bazat pe ONU soia. Franciza Multe restaurante de tipul fast în gimbap Sau taitei alimente se specializeaza, IAR aceste unitati Ofera o diversitate considerabila, Ales Mai în ziua de astazi, atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Astfel de Lanturi INCLUD Gimgane (Kim 家 patru), Gimbap Heaven (Heaven alge marine), Gimbap Land (laminate din țară), Gimbap și Spaghetti (Spaghetti cu alge marine) si altele. Aceste Nu Restaurante servesc Numai gimbap Dar Si numeroase Alte feluri de mancare - de multe ori Cele mai donkkaseu, ramyeon, Udong, naengmyeon, bibimbap, Supe (kimchi jjigae, jjigae doenjang, sundubu jjigae), si omurice. Recent, în Coreea, francizele de gimbap de Calitate Sunt Kim Sunsang Gimbap (alge marine gimseonsaeng) si Du-te bong min Gimbap (Min Koh alge marine). Sursa https://en.wikipedia.org 




*********************************************************************************

*********************************************************************************
                                                          

      Salutare tuturor!




     


Azi vom vorbi despre Kimchi si cum il putem  pregati la noi acasa cu ingredientele care le folosesc oamenii din Coreea de Sud .

Acest fel de mancare este atat de comun si iconic printre coreeni, care pur si simplu il numesc "kimchi."
Sper să vă bucurați de reteta, și dacă vă place kimchi, vă încurajez să vă face propriul kimchi la domiciliu. Este delicios, usor, si un lucru distractiv de al face!

Kimchi, scris adesea şi „gimchi”, „kimchee” sau „kim chee”, este un tip de murături tradiţionale coreene, în general picante şi sărate, preparate dintr-o mare varietate de legume asezonate şi aromatizate cu mirodenii şi condimente.

Există sute de varietăţi de kimchi, dar cele mai populare dintre ele folosesc ca ingrediente principale varza chinezească (de tip napa), ridichi, ceapă verde şi castravete. Kimchi este în Coreea cel mai popular „banchan”, adică garnitură; se mănâncă practic alături de orice preparat. Kimchi mai este însă şi ingredient principal în multe preparate coreene tradiţionale, ca „kimchi jiggae” (tocană de kimchi), „kimchiguk” (supă de kimchi) şi „kimchi bokkeumbap” (orez prăjit cu kimchi).


Istoric
Este dificil de urmărit “traseul” kimchi-ului în antichitate, căci însemnările istorice sunt foarte puţine. Se poate presupune cu destul temei că totul a început acum câteva mii de ani, odată cu legumele conservate prin sărare, ca rezervă pentru perioadele de foame, război sau pentru iarnă.
Printre primele metode de conservare folosite de oameni au fost sărarea şi murarea. Bogat în vitamine şi minerale, kimchi a fost conceput în Coreea cândva înainte de secolul al VII-lea î.H.
Unele dintre posibilele motive pentru care kimchi s-a dezvoltat tocmai în Coreea ar putea fi:
– ocupaţia principală a antichităţii pe teritoriul de astăzi al Coreei era agricultura, iar legumele erau cultura cea mai populară
– coreenii au reuşit să dezvolte în timp o remarcabilă tehnologie de conservare a peştelui prin sărare, adaptând-o mai târziu şi la legume
– varza chinezească, potrivită pentru prepararea de kimchi, era una dintre cele mai importante culturi.
Cele mai vechi referinţe despre kimchi provin de acum 2600-3000 de ani. Cea mai veche dovadă scrisă a existenţei kimchi-ului nu provine însă din Coreea, ci din China, şi anume dintr-o carte de… poezie, al cărei autor se numeşte Shi Jing.
Kimchi era numit “jeo”. Coreenii îl numeau pe atunci “ji”. Termenul a fost folosit până ce cuvinte ca “chimchae”, “dimchae” şi “timchae” (denumind legumele conservate) au fost adoptate în perioada istorică a celor Trei Regate din Coreea. Cuvântul a fost apoi modificat în “jimchi”, iar apoi s-a stabilizat la forma “kimchi”.
Kimchi-ul primitiv era preparat din varză şi supă de vită.
În timpul dinastiei Goryo – sau Koryo – (918-1392) au apărut înregistrări despre murarea legumelor. Primele menţiuni au fost făcute de o carte de medicină, numită “Hanyakgugeupbang”. Se pare că existau două tipuri de kimchi: “jangajji” (ridichi feliate şi conservate în sos de soia) şi “sunmu sogeumjeori” (ridichi conservate în saramură). În acea perioadă legumele murate au început să capete importanţă ca alimente nu doar în lunile reci de iarnă, ci în tot cursul anului. În secolul al XII-lea kimchi-ul a început să fie aromatizat cu diverse mirodenii, lucru ce a permis crearea de varietăţi dulci-acrişoare şi mai bogat colorate, lucru ce a sporit mult popularitatea preparatului. Se crede că adoptarea mirodeniilor ca asezonatori, petrecută în acea perioadă, a înlesnit apariţia kimchi-ului într-o formă picantă, apropiată de cea cunoscută astăzi.

Introducerea verzei chinezeşti în Coreea a avut loc mai târziu, la începutul perioadei Joseon – sau Chosun ori Choson – (1392 – 1897) şi nu după mult timp a început să devină una dintre culturile de bază. Din acest motiv a devenit şi ingredientul de bază folosit la prepararea de kimchi.
Ardeiul iute, adus din Lumea Nouă de europeni a fost adăugat la kimchi abia în secolul al XVI-lea. Totuşi, variantele de kimchi cu ardei iute au devenit extrem de populare abia prin secolul al XVIII-lea; din acea epocă ardeii iuţi, într-o formaă sau alta, au început să fie nelipsiţi din kimchi. De atunci kimchi a început să fie asociat cu culoarea roşie.
Fulgii de ardei iute uscat, de pildă, sunt principalul asezonator folosit astăzi şi sunt sursa iuţelii multor variante de kimchi.
În epoca Joseon erau folosite în principal trei tipuri de kimchi: “jeotgukji” (kimchi din verze murate întregi, cu adaus de peşte sărat), “kkakgugi” (kimchi din ridichi tăiate cubuleţe) şi un “dongchimi” un kimchi preparat din ridichi şi apă. Aceste trei tipuri de murături erau cele servite la masa regilor.
În legătură cu dongchimi, s-a păstrat o mică poveste care îl are ca personaj principal pe Gojong, penultimul rege al dinastiei Joseon.
Regele Gojong
Vom vorbi despre el in urmatoarele articole.

 Acestuia îi plăceau foarte mult tăiţeii reci, asezonaţi cu sucul de la dongchimi şi completaţi cu supă de vită; mixtura era consumată în nopţile reci de iarnă. Bucătarii i-au creat atunci un dongchimi special, cu adaus de pere.
O carte de bucate, “Joseon massangsansik yorijebeop”, explică modul de preparare pentru jeotgukji: se taie bucăţele, mai întâi varza chinezească şi ridichile, bine spălate, apoi se sărează. Se amestecă, după aceea, cu ardei iute tocat, usturoi, frunze de muştar, alge de mare şi anglică (Filipendula vulgaris). Se fierbe peştele fermentat în puţină apă şi apoi se lasă să se răcească. Se adaugă, după aceea, la mixtura de vegetale. Se transferă jeotgukji-ul în vase închise ermetic, îngropate sub pământ, şi se aşteaptă până ce fermentează. Veţi vedea mai jos că, exceptând peştele fermentat, fabricarea actuală a kimchi-ului a moştenit mult de la această reţetă.
Astăzi varietăţile de kimchi sunt denumite după ingredientul principal şi după amestecul de arome care le dă gust, miros şi culoare. Cel mai popular tip de kimchi este “baeku” (sau baechu), preparat cu varză chinezească, dar şi acesta există sub mai multe variante regionale şi sezonale.
În Seul există un muzeu dedicat kimchi-ului şi care documentează nu mai puţin de 177 de varietăţi de kimchi. Deşi cele mai multe includ saramuri, ceapă verde şi mirodenii, ingredientele pot fi înlocuite sau adăugate funcţie de preferinţă. Printre asezonatorii folosiţi se numără ghimbir, usturoi, “aekjeot” (sos de peşte), “saeujeot” (un fel de pastă fermentată de creveţi), ridichi picante etc.
Există 25 de tipuri de kimchi cu varză chinezească, 62 cu ridichi albe coreene, 10 cu castravete, 54 cu alte legume, 5 cu fructe de mare şi alte 21 cu diverse alte combinaţii de ingrediente.
Introducerea verzei chinezeşti în Coreea a avut loc mai târziu, la începutul perioadei Joseon – sau Chosun ori Choson – (1392 – 1897) şi nu după mult timp a început să devină una dintre culturile de bază. Din acest motiv a devenit şi ingredientul de bază folosit la prepararea de kimchi.
Varza chinezeasca folosita la prepararea kimchi-ului

Ardeiul iute, adus din Lumea Nouă de europeni a fost adăugat la kimchi abia în secolul al XVI-lea. 

Totuşi, variantele de kimchi cu ardei iute au devenit extrem de populare abia prin secolul al XVIII-lea; din acea epocă ardeii iuţi, într-o forma sau alta, au început să fie nelipsiţi din kimchi. De atunci kimchi a început să fie asociat cu culoarea roşie.
Fulgii de ardei iute uscat, de pildă, sunt principalul asezonator folosit astăzi şi sunt sursa iuţelii multor variante de kimchi.


În epoca Joseon erau folosite în principal trei tipuri de kimchi: “jeotgukji” (kimchi din verze murate întregi, cu adaus de peşte sărat), “kkakgugi” (kimchi din ridichi tăiate cubuleţe) şi un “dongchimi” un kimchi preparat din ridichi şi apă. Aceste trei tipuri de murături erau cele servite la masa regilor.
În legătură cu dongchimi, s-a păstrat o mică poveste care îl are ca personaj principal pe Gojong, penultimul rege al dinastiei Joseon. Acestuia îi plăceau foarte mult tăiţeii reci, asezonaţi cu sucul de la dongchimi şi completaţi cu supă de vită; mixtura era consumată în nopţile reci de iarnă. Bucătarii i-au creau atunci un dongchimi special, cu adaus de pere.
O carte de bucate, “Joseon massangsansik yorijebeop”, explică modul de preparare pentru jeotgukji: se taie bucăţele, mai întâi varza chinezească şi ridichile, bine spălate, apoi se sărează. Se amestecă, după aceea, cu ardei iute tocat, usturoi, frunze de muştar, alge de mare şi anglică (Filipendula vulgaris). Se fierbe peştele fermentat în puţină apă şi apoi se lasă să se răcească. Se adaugă, după aceea, la mixtura de vegetale. Se transferă jeotgukji-ul în vase închise ermetic, îngropate sub pământ, şi se aşteaptă până ce fermentează. Veţi vedea mai jos că, exceptând peştele fermentat, fabricarea actuală a kimchi-ului a moştenit mult de la această reţetă.
Astăzi varietăţile de kimchi sunt denumite după ingredientul principal şi după amestecul de arome care le dă gust, miros şi culoare. Cel mai popular tip de kimchi este “baeku” (sau baechu), preparat cu varză chinezească, dar şi acesta există sub mai multe variante regionale şi sezonale.
În Seul există un muzeu dedicat kimchi-ului şi care documentează nu mai puţin de 177 de varietăţi de kimchi. Deşi cele mai multe includ saramuri, ceapă verde şi mirodenii, ingredientele pot fi înlocuite sau adăugate funcţie de preferinţă. Printre asezonatorii folosiţi se numără ghimbir, usturoi, “aekjeot” (sos de peşte), “saeujeot” (un fel de pastă fermentată de creveţi), ridichi picante etc.
Există 25 de tipuri de kimchi cu varză chinezească, 62 cu ridichi albe coreene, 10 cu castravete, 54 cu alte legume, 5 cu fructe de mare şi alte 21 cu diverse alte combinaţii de ingrediente.
Varietăţi de kimchi
Kimchi poate fi categorisit după regiuni, anotimpuri şi ingredientele principale. Spre deosebire de alte ţări din Asia de est şi sud-est, care au practic doar două anotimpuri, Coreea are patru anotimpuri distincte. Mai mult, între partea de nord şi cea de sud există considerabile diferenţe de temperatură.
Cele mai importante varietăţi moderne de kimchi sunt:
“Baeku-kimchi” (preparat din varză chinezească): este de departe cel mai popular tip de kimchi. Între frunzele verzelor sunt îndesate diferite condimente şi mirodenii, ceea ce dă produsului un gust extrem de bun şi multă aromă.
“Kkaddugi” (preparat din cubuleţe de ridiche albă coreeană): 
Ridiche alba coreeana

cubuleţele de ridiche sunt amestecate cu boia iute, sau cu fulgi de ardei iute, şi asezonate, suplimentar, cu ceapă verde, usturoi, ghimbir şi creveţi săraţi şi fermentaţi. Se potriveşte foarte bine cu preparate tradiţionale ca “gomtang” (o supă groasă de vită) şi “galbitang” (supă de coaste de vită).
“Dongchimi” (ridichi în apă): este un kimchi mai zemos, preparat din ridichi albe întregi, asezonate cu ceapă verde, ardei iute, usturoi şi ghimbir. Are un gust răcoritor, de aceea este asociat adesea cu preparatele tipice de vară, şi merge bine cu tăiţei; se spune despre dongchimi că ajută extraordinar de mult digestia.
După cum vedeţi, deşi ultimele două variante de kimchi îşi trag rădăcinile din perioada Joseon, reţetele actuiale sunt schimbate, în special în ce priveşte asezonarea.


Acum sa trecerem repejor in revista si ingredientele si prepararea acestui minunat fel de mancare.

Ingrediente tipice pentru kimchi.
 Kimchi este, cum veţi vedea imediat, nu doar un aliment conservat pentru iarnă, sau perioade mai puţin favorabile ca alimentaţie. Kimchi este o adevărată comoară de nutrienţi şi, ca să ilustrez mai clar acest lucru, voi lua la rând ingredientele principale din compoziţia unui kimchi şi le voi analiza foarte pe scurt: Varză chinezească: 

Este ingredientul de bază în cele mai populare tipuri de kimchi. Este bogată în vitamine, minerale şi alţi nutrienţi.
Ridiche albă: 

Este bogată în vitamină C şi aduce o enzimă digestivă, numită diastază, care ajută digestia, dacă ridichea este servită crudă (netratată termic), ca în kimchi.
Ardei iuţi: 

Capsaicina din ardei este cea care dă iuţeala kimchi-ului. Ea ajută metabolismul, prin arderea rapidă a grăsimilor.
Usturoi: 

Ajută la secreţia sucurilor gastrice şi stimulează sistemul nervos; ajută, de asemenea, la regularizarea şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.
Ghimbir: 

Este foarte bogat în minerale şi sărac în calorii. Gustul să iute se datorează gingeronei.
Fructe de mare: 

Fructele de mare fermentate accelerează maturarea kimchi-ului, ridicând în acelaşi timp conţinutul de proteine. Acestea, prin fermentare, se descompun în aminoacizi, potenţatori naturali de gust.
Sare: 

Ea penetrează legumele prin reacţie osmotică. Presiunea osmotică reduce dimensiunile legumelor, în special a verzei, şi creează un mediu propice pentru microorganisme şi enzime. Aceste substanţe organice favorizează reacţiile cu alte grupe de substanţe din vegetale, activând acidul lactic, ceea ce uşurează fermentarea.
Avantaje nutriţionale
Componentele principale ale unui kimchi sunt legumele. Acestea conţin multe fibre, vitamine şi minerale şi puţine calorii. O singură porţie de kimchi poate aduce 50% din necesarul zilnic de vitamine C şi A.
Orice tip de kimchi este bogat în vitamină A, B1 (thiamină), B2 (riboflavină), calciu, fier, acid lactic şi numeroase bacterii benefice, dintre care se remarcă lactobacillus kimchii. Mulţi specialişti listează kimchi-ul ca făcând parte dintre cele mai sănătoase cinci alimente din lume.
Există studii care par să indice faptul că un consum regulat de kimchi poate inhiba apariţia şi dezvoltarea cancerului. Lactobacillus kimchii, produs în timpul fermentării acidului lactic, previne cancerul la colon. Usturoiul este un ingredient care previne cancerul la stomac.
Cum ingredientele unui kimchi sunt vegetale, formate în mare parte din apă, conţinutul său de calorii este extrem de scăzut. Este foarte indicat pentru persoanele care doresc să slăbească sau să se menţină la o greutate optimă. După cum am vazut mai sus, capsaicina arde grăsimile şi ajută şi ea la controlul greutăţii.
Un consum regulat de kimchi scade nivelul de zahăr şi de colesterol din sânge, datorită conţinutului mare de fibre, asezonatori şi acid lactic. În concluzie, joacă un rol pozitiv în prevenirea diabetului, obezităţii şi bolilor coronariene (de inimă).
Caracteristicile kimchi-ului, atât cele organo-leptice cât şi cele nutriţionale, au dus la creşterea dramatică a exportului de kimchi. Dacă în secolul trecut producerea şi consumul de kimchi era restrând doar la comunităţile coreene, în ultimii 20 de ani a început să devină un aliment apreciat pe plan global.
Emigranţii coreeni din China, Rusia, Hawaii şi Japonia au fost primii care au introdus acest preparat în afara Coreei. Practic, kimchi poate fi găsit oriunde trăiesc coreeni, fiind astăzi popular mai ales în Japonia şi SUA.
Cum se prepară baeku-kimchi
Am ales această variantă de kimchi fiindcă este cea mai populară. Unele dintre ingrediente nu ne sunt la îndemână, dar sfatul meu este să adaptaţi acolo unde puteţi şi să vă preparaţi propriile variante de kimchi.
Ingrediente:
30 kg (circa 10 căpăţâni mari) de varză chinezească
3 kg sare rugoasă
12-14 kg de ridichi albe coreene (se pot folosi şi ridichi daikon, sau chiar orice alte ridichi alte)
800 g cepe verzi subţiri
1 kg frunze de muştar
600 g pătrunjel coreean (minari)
400 g usturoi (cam 10 căpăţâni), tocat
100 g ghimbir, tocat
800 g fulgi de ardei iute uscat
500 ml apă caldă
250 g creveţi săraţi sau/şi fermentaţi
200 g anşoa sărate
200 g stridii sărate
300 g creveţi proaspeţi
100 g sare fină
150 g zahăr
Instrucţiuni:
Se spală şi se curăţă varza. Se taie fiecare varză în sferturi, pe lungime. Se prepară o saramură dizolvând o parte din sare în apă. Se înmoaie varza în saramură, apoi se scoate şi se presară restul de sare pe tulpinile groase. Se clădeşte varza într-un borcan mare. Se toarnă peste ea saramura, amestecând bine, pentru un contact cât mai uniform. Se lasă să stea în saramură circa 5 ore.
Se combină pudra de ardei iute cu apă, până se obţine o pastă omogenă. Se taie cubuleţe ridichile şi se combină cu pasta de ardei iute. Se lasă astfel 1-2 ore, până ce capătă culoare roşie. Se asezonează cu sare. Se amestecă ridichile cu usturoi, ghimbir, creveţi săraţi şi creveţi proaspeţi. Se adaugă pătrunjel, frunze de muştar şi ceapă verde. Se amestecă. Se adaugă zahăr, anşoa şi stridii şi se amestecă din nou.
Se pune această mixtură într-un castron mare. Se îndeasă printre frunzele de varză. Se “ambalează” fiecare sfert de varză, îndoit în jumătate, în frunzele exterioare. Se stivuiesc legăturile într-un container. Se presează bine, altfel nu vor fermenta corect.
Când se atinge cam 80% din înălţimea containerului, se acoperă cu câteva frunze de varză. Se lasă la fermentat la 3-10 C. Se presară din belşug cu sare la suprafaţă, dacă se doreşte o depozitare lungă.
Iată o altă variantă de baeku-kimchi, mai simplă şi mai la îndemână. Cantităţile sunt, de asemenea, mai mici, potrivite pentru un test.
Ingrediente:
1 căpăţână de varză chinezească
1 ceapă mică, feliată subţie
1 morcov mic, tăiat julienne
1/2 ridiche daikon, tăiată julienne
4 cepe verzi, tăiate bucăţele de 3-4 cm lungime
2 linguri de usturoi, tocat
1 linguriţă de ghimbir, tocat
2 linguriţe sare fină
1 lingură de zahăr
125 g fulgi de ardei iute uscat
125 g sare de mare
1 cană cu apă
60 ml sos de peşte
Instrucţiuni:
Se taie sferturi varza, se spală şi se scurge. Se amestecă sarea de mare cu 1 cană de apă. Se pune varza în saramură, fiecare sfert pe rând, ca să aibă un contact cât mai intim cu lichidul.
Se transferă varza într-un container, se toarnă peste ea saramura şi se lasă să stea 4-6 ore. Peste noapte este, probabil, cel mai bine. Sferturile de varză trebuie să fie îndeajuns de moi încât să se poată îndoi de la mijloc. Se spală varza şi se scurge bine.
Se amestecă fulgii de ardei iute cu 2 linguriţe de sare fină, zahăr, sos de peşte, usturoi şi ghimbir. Se adaugă ridichile, morcovul, ceapa şi ceapa verde şi se amestecă bine.
Se ia un sfert de varză şi i se îndeasă, printre frunze, umplutura. Se îndoaie în jumătate şi se securizează cu două frunze exterioare. Se îndeasă într-un container care se închide ermetic. Se lasă să stea peste noapte, apoi se pune în frigider timp de 2-3 zile.
Se serveşte cu orice, dar mai ales cu carne, orez fiert şi orice alimente ce conţin amidon (cartofi, paste, cereale etc.).
Sfaturi:
Sosul de peşte se poate înlocui cu creveţi săraţi sau cruzi. La umplutură se pot adăuga mere şi pere asiatice, feliate şi apoi tăiate julienne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pastrati un limbaj adecvat. in caz contrar , suntem nevoiti sa stergem mesajul. Va multumim!
Toate articolele de pe acest blog, sunt proprietate ale blogului . Mai putin articolele unde au sursa de legatura.