sâmbătă, 22 august 2015

Parteneriatul strategic cu Republica Coreea


sursa :MAE

Republica Coreea este una dintre cele patru priorităţi strategice ale relaţiilor politice şi economice ale României cu ţările din Asia-Pacific (alături de R.P. Chineză, Japonia şi India).  
În relaţiile dintre România şi Republica Coreea, au avut loc vizite la cel mai înalt nivel – două vizite ale preşedintelui României la Seoul (octombrie 2005 şi septembrie 2008) şi o vizită a preşedintelui Republicii Coreea la Bucureşti, ocazie cu care a fost semnată.
Declaraţia comună de prietenie, parteneriat şi cooperare (septembrie 2006).
Vizita de stat a preşedintelui României la Seoul (septembrie 2008) a marcat lansarea primului parteneriat strategic al României cu un stat asiatic, prin semnarea Declaraţiei comune privind stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Coree,iar cu ocazia . vizitei oficiale în Republica Coreea a ministrului român al afacerilor externe (iulie 2010) a fost semnat Planul Comun de Acţiune pentru punerea în aplicare a Declaraţiei Comune privind Stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Coreea, document  care stabileşte cadrul de cooperare sectorială pe termen mediu şi lung între cele două ţări, în domeniile politic şi de securitate - inclusiv securitatea energetică, al schimburilor economice şi al diversificării portofoliului investiţional sud-coreean în România. Implementarea prevederilor Planului Comun de Acţiune revine ministerelor şi instituţiilor publice din cele două ţări. 
R. Coreea a investit substanţial în ţara noastră, la începutul procesului de tranziţie din România în anii `90, într-o perioadă foarte importantă pentru procesul de creare a economiei de piaţă. În România operează 224 societăţi comerciale cu capital sud-coreean. Volumul total al investiţiilor sud-coreene în România, la 30 noiembrie 2014, a însumat 202 mil. USD, Coreea de Sud ocupând locul 25 în clasamentul investiţiilor străine în România. Sunt de remarcat investiţiile aparţinând grupului Daewoo în  construcţia de nave la Mangalia, Doosan la IMGB, Samsung la Oţel Inox Târgovişte şi Hyosung la Sighişoara (fabrica de airbag-uri).
La 31 decembrie 2014, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Coreea a fost de  1,1 miliarde USD, cu o balanţă comercială negativ[ pentru partea română.
Este în interesul ambelor state ca nivelul atins în relaţiile politice bilaterale să fie dublat de concretizarea acţiunilor în plan investiţional, prin valorificarea complementarităţii statutului României de piaţă emergentă, cu o mare capacitate de a absorbi investiţiile străine, şi al R. Coreea de economie în expansiune, în căutare de noi pieţe de desfacere.
În continuare, România urmăreşte consolidarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale cu Republica Coreea, având următoarele obiective:  
  • - materializarea prevederilor Declaraţiei Comune privind stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Coreea şi implementarea Planului Comun de Acţiune;
  • - amplificarea relaţiilor economice, prin creşterea schimburilor comerciale cu o balanţă echilibrată;
  • - sporirea investiţiilor sud-coreene în România pentru realizarea de proiecte din domeniile infrastructurii, IT&C, energeticii, electronicii, producţiei auto şi turismului;
  • - extinderea cooperării şi schimburilor în domeniile culturii, educaţiei, ştiinţei, sportului şi sportului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pastrati un limbaj adecvat. in caz contrar , suntem nevoiti sa stergem mesajul. Va multumim!
Toate articolele de pe acest blog, sunt proprietate ale blogului . Mai putin articolele unde au sursa de legatura.