Coreea este singura tara din lume care utilizeaza betisoarele de metal. Alte tari asiatice, inclusiv China, Japonia, Thailanda, si Indonezia folosesc betisoarele din lemn sau bambus.
Nu numai ca sunt betisoarele coreene sunt din metal, dar sunt, de asemenea, plate, in forma de patrat, si de cele mai multe ori au o "lungime mijlocie" fata de betisoarele pe care le veti gasi in alta parte.
"Chopstick" in coreeana fiind 젓가락, sau "Cheot-garak", cu "cheo" ceea ce inseamna "betisoarele", si "garak" insemnand "bastoane". O masa tipic coreeana este mancata cu o pereche de betisoarele de metal si o lingura mare de metal, cu betisoarele sunt mereu puse pe masa de pe partea dreapta.
Pentru a fi mai usor de ridicat alimentele cu ajutorul betisoarele, in multe restaurante de familie s-ar putea sa gasiti betisoarele inscriptionate la un capat pentru a le face mai usor de folosit. De multe ori, capetele plate sunt bogat decorate cu sculpturi traditionale coreene, cum ar fi cea a unei starc.
Betisoarele de metal in zilele noastre sunt de obicei realizate din otel. In epocile apuse, betisoarele folosite de familiile bogate, sau la ocazii speciale, erau facute din aur, argint, sau alama.
Daca vi se dau vreodata o pereche de betisoarele facute dintr-un un metal pretios atunci cand manancati intr-o gospodarie coreeana, sa stiti ca sunt priviti ca un oaspete foarte special!
Dar de ce a dezvolt Coreea traditia de a folosi betisoarele de metal?
O teorie majora este drepturile de autor, in timpul perioadei Baekje s-a inceput folosirea betisoarelor de argint ca o modalitate de protejare in a fi otravit de dusmani, argintul isi schimba culoarea atunci cand intra in contact cu o substanta chimica otravitoare.
Se spune ca oamenii de rand, au inceput sa foloseasca betisoarele otel ca o modalitate de al imita pe rege. Alte teorii sustin ca, deoarece coreenii foloseau lingura sa manance orezul (spre deosebire de alte tari din Asia) nu a fost necesar sa foloseasca betisoarele de lemn.
In Coreea se crede, in general, ca betisoarele de metal sunt mai igienice decat cele din lemn. Dupa-amiaza, restaurante traditionale coreene au o "pauza" intre pranz si cina, in timpul careia betisoarele folosite sunt puse intr-un castron mare cu apa fierbinte pentru a le steriliza. Dupa sterilizare, betisoarele de metal sunt puse inapoi in plicuri de hartie individuale sau cutia cu betisoare. In prezent, multe restaurante tin betisoarele intr-o unitate de sterilizare electrica. Desi betisoarele din metal inseamna ca sunt mai grele, si, uneori, mai greu de folosit, sunt mai usor de curatat, si mult mai bune pentru mediu decat cele de unica folosinta!
De asemenea, ele sunt foarte la indemana dupa cateva sticle de soju, atunci cand sunt folosite ca instrumente de percutie :) sursa: Gastro Tour Seoul
Traducere in romana: Anykutza89
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pastrati un limbaj adecvat. in caz contrar , suntem nevoiti sa stergem mesajul. Va multumim!
Toate articolele de pe acest blog, sunt proprietate ale blogului . Mai putin articolele unde au sursa de legatura.